T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi

Doğru Zamanda Doğru Mesleğin Adresi MEBET

DOĞRU ZAMANDA DOĞRU MESLEĞİN ADRESİ: MEBET

DOĞRU ZAMANDA DOĞRU MESLEĞİN ADRESİ: MEBET

 

Milli Eğitim Bakanlığı ile Ankara Sanayi Odası arasında imzalanan protokol ile 2006 yılından itibaren Erkunt Mesleki Eğitim Merkezinde uygulamaya başlanan OSEP (Okul Sanayi Eğitim Programları) projesi ülkemizin mesleki eğitim uygulamalarına yeni bir ivme kazandırdı.

Yetiştirilen öğrencilerin işletmeler tarafından kabul görmesi ve 12 yıldır devam eden eğitim programına beklenilenden fazla rağbet gösterilmesi de projenin başarısını gözler önüne sermektedir. Yakalanan başarıda en büyük etken ise programa müracaat eden öğrencilerin mesleki beceri testlerinden sonra alanlarının belirlenmesi ve bu alanlarda okuyan öğrencilerin eğitimlerindeki başarıları ve yüksek oranda sürdürülebilir istihdamlarıdır. Tüm bunlar uygulanan testlerin başarısını ortaya koymaktadır. OSEP programları ileriki yıllarda değişen mevzuatlara bağlı olarak 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde yeniden düzenlenerek SİMEP (Sanayici İşbirliğinde Mesleki Eğitim Programları) olarak güncellenmiştir. Ankara Sanayi Odasının katkıları ile Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi eğitimcileri ve üye işletmelerdeki eğitim uzmanlarının Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde uygulanan örnekleri incelemesi sunucunda geliştirdikleri MEBET (Mesleki Beceri Testleri) SİMEP programına müracaat eden bütün öğrencilere uygulanmaktadır.

Özellikle Almanya'dan alınan bilgiler doğrultusunda Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğinde kurulan 20 kişilik proje ekibi oluşturulmuş, 6 aylık dönemde gerçekleştirilen adaptasyon çalışması ile ve yaklaşık 5000 meslek öğretmeninden alınan veri tabanı doğrultusunda ülkemizin mesleki eğitim ve öğrenci yapısına uygun olan MEBET testleri geliştirilmiştir.

Geliştirilen testler Sincan bölgesinde bulunan okullardan pilot olarak seçilen 200 öğrenciye uygulanmış, sonuçları izlenmiş ve başarı oranının % 95 oranında olduğu görülmüştür.

2007 yılında bugüne MEBET testleri 12500 öğrenciye uygulanmıştır. SİMEP eğitim programında projede uygulanan alan- dallara uygun olarak seçilen öğrencilerin % 96'sı eğitimini başarı ile tamamlamış olup bu öğrencilerden % 91 oranında sürdürülebilir istihdam sağlanmıştır. MEBET test sonuçlarında farklı alanlarda çıkan sonuçlar veliler ile paylaşılarak öğrencilerimizin bu alanlara kayıt yaptırmaları yönünde tavsiyelerde bulunulmuştur.

Geliştirilen testler ile öğrencilerin üç boyutlu uzaysal algısı, alet ve makine kullanma becerisini, aritmetik akıl yürütme yeteneklerini, el becerisi yeteneklerini ölçülmekte, geliştirilebilecek yetenekler ve başarılı olabileceği alan – dalları tespit edilebilmektedir. Testlerin gelişimi sonucunda devamlı adaptasyon güncellemesi yapılarak şu an 122 Meslek dalı tespit edilmiştir.

SİMEP eğitim programı ve MEBET Testlerinin çalışmaları diğer illerimizdeki eğitim kurumları ile Sanayi ve Ticaret odaları tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Bu illerimizden gelen davetler ve Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile o illerde bulunan oda görevlilerine, okul idarecileri ve öğretmenlerine, Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi yöneticileri ile ASO uzmanları tarafından seminerler verilmiştir. Önceki yıllarda Bursa, Trabzon, Samsun Havza ilçesinde 25 er öğretmene eğitim programları düzenlenmiştir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hizmet içi eğitim programları kapsamında Türkiye genelinde 82 kişilik eğitimci grubuna MEBET eğitim programları düzenlenmiştir.

SİMEP DE MEBET DE ARTIK YAYGINLAŞIYOR

Geçtiğimiz temmuz ağustos aylarında Gaziantep Sanayi Odasının talebiyle SİMEP eğitim programları ve MEBET testlerinin illerinde uygulanması talep edilmiştir. Gaziantep Sanayi Odasının İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğu protokol ve Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile 35 eğitimciye, MEBET testleri uygulama semineri düzenlenmiş ve GASİMEP (Gaziantep Sanayi Odası işbirliğinde Mesleki Eğitim Programları) olarak 2018 – 2019 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulmuştur.

Eğitimler sonucunda yetiştirilen testörlerin yaptığı testler de MEBET veri tabanında toplanmaktadır. OSEP ve SİMEP projesi ile birlikte test yapılan öğrenci sayısı 12500 kişiye ulaşmıştır. Test yapılan kişilerden gelen veri tabanları eklendikçe testin ana anahtarı olan standart sapma verisi de ülkemiz geneline uygun bir yapıya kavuşmakta ve testin başarı ile alan dal tespit yüzdesini artırmaktadır.

Mesleki eğitimden mezun olanların beklenilenin altındaki istihdam oranları göz önüne alındığında SİMEP uygulamalarının ikili mesleki eğitim adı altında yeniden yapılandırılması önem arz etmektedir. MEBET testleri ile gençlerimizin doğru mesleklere yönlendirilmesi hem eğitimin başarısı artıracak hem de kaynak kayıplarının önüne geçecek,  sanayicilerin nitelikli eleman ihtiyaçlarına da kesin çözüm olacaktır.

SERDAR BİLGİN

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.09.2018 - Güncelleme: 12.04.2022 12:59 - Görüntülenme: 1202
  Beğen | 20  kişi beğendi